ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ У ЗНАКУ МЕРАКА И ТРАДИЦИЈЕ
8.09.2014


Упркос неповољним временским условима, по традицији на Палилуској рампи и у Епископкој улици, одржана је традиционална манифестацију у култури „ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ 2014“, коју је организовала Градска општина Палилула-Ниш. Програм је био посвећем  обележавању 100 година од почетка Првог светског рата и 70 година од ослобађања Ниша у Другом светском рату, очувању историјског и културног наслеђа српског народа и успомене на велику храброст српских војника за слободу отаџбине. Уз учеснике културно-уметничког програма, окупило се више хиљада Нишлија-Палилулаца и бројни гости из других средина.

Програм је отпочео у 19:30 сати наступом талентованих младих солиста КАРАОКЕ-ПАЛИЛУЛА феста. Публици су се представили Иван Прокић, Милена Благојевић, Далибор Станковић, Наталија Димитријевић, и Андријана Стојановић. Затим је сплет народних игара „Младост“ извело културно уметничко друштво „Алија Јашаревић“. Изворно свирање на старим инструментима и народне игре овог краја, на најбољи начин, као што то знају и могу, извели су  чланови културно уметничког друштва КОВИЉЕ из Вукманова. Они су прваци Србије за рурално подручје и прваци светских и балканских фестивала у оквиру очувања традиције и културе. КУД „Ковиље“ изводи обреде, обичаје, орске игре, изворне песме и музику, онако како су преци чинили у XVII, XVIII, XIX и XX веку. Музика се изводи на старим и већ заборављеним музичким инструментима као што су: гоч, гајде, фрула и окарина а игра се у оригиналним народним костимима какви се данас могу видети само у музејима. Све је изворно, аутентично, аутохтоно и без трунке стилизације, каже председник и један од оснивача друштва Драгиша Тодоровић. Затим је наступила поп-рок групе “La Campanella“. Најаву церемоније отварања манифестације „У СРЦУ ПАЛИЛУЛЕ“ означили су трубачи, финалисти Гуче.

По традицији, председник Градске општине Палилула, Бобан Џунић отворио је овогодишње Палилулско вече а затим су окупљеној публици поздравну реч упутили проф.др Зоран Перишић, градоначелник Града Ниша и изасланик Епископа нишког г. др Јована, протојереј Ненад Микић.

Након отварања манифестације, Александар Блатника истакнути нишки карикатуриста, дизајнер, сликар и архитекта, уручио је слику „Палилула“ председнику општине Бобану Џунићу. Као што то ред налаже председник је уметнику узвратио признањем.

На прагу јубилеја, стогодишњице од почетка Првог светског рата, нишки Сафари клуб оживео је успомене на борце у Великом рату, организацијом Експедиције кој је и уз помоћ општине Палилула, кренула на пут од око 3.500 километара 28. јулаиз Ниша, на дан почетка рата и на својеврстан начин се прикључила обележавању стогодишњице овог ратовања. Утиске са пута, пределима које су чланови експедиције обишли, Палилулцима и свим Нишлијама, посетиоцима Палилулске вечери, пренео је уз помоћ фото и видео презентације Власта Станојевић председник Сафари клуба Ниш.

Уз песме „Тамо далеко“, Ово је Србија и Нема више старог Ниша, програм је настављен наступом Мешовитог хора „Учитељска лира“ а затим је Црквено играчки ансамбл „Бранко“, који успешно ради уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа нишког др. Јована Пурића, извео Eтно приказ старог Ниша и Градске игре. Вокални ансамбл „Константин“ извео је три нумере Нишке девојке; Ој Косово, Косово  и Прву Мокрањчеву руковет. Етно група „НИШКО ЗОНЕ“, коју успешно води,  магистар Сузана Петровић, представила се нумерама Небо; Лепе моје црне очи; Јовано Јованке и Ерген Дедо. Звезда вечери, бар по реакцији публике, била је млада „Звезда Гранда“, Катарина Живковић. За подршку овој манифестацији председник општине Палилула је и младој певачици уручио признање општине. Програм ПАЛИЛУЛСКО ВЕЧЕ 2014. је завршен око поноћи, наступом нишког фанк-поп-рок бенда So&So. (Д.Видојковић)